ibni haldun sözleri

ibni haldun sözleri

Etiketler ibni haldun sözleri,İbni Haldun Sözleri, İbni Haldun Özlü Sözleri, Mukaddimeden Sözler yer almaktadır.
Sanatçı ibni haldun sözleri
Kategori guzel-sozler
ilahi 377 Kez dinlenen ilahisi
ilahiler İlahi Sözleri

ibni haldun sözleri Hakkında Detaylar

ibni haldun sözleri İbn Haldun, tam adıyla Abdurrahman bin Muhammed bin Muhammed bin Ahmed el-İbn Haldun (1332-1406), Arap düşünür, tarihçi, sosyolog ve ekonomist olarak bilinen önemli bir İslam düşünürüdür. İbn Haldun, Ortaçağ İslam dünyasında, özellikle tarih, sosyoloji, ekonomi ve politika alanlarında yaptığı önemli çalışmalarıyla tanınmaktadır.

 

İbn Haldun, bugünkü Tunus sınırları içinde yer alan Tucat bölgesinde doğmuştur. Eğitimini tamamladıktan sonra, farklı İslam ülkelerinde devlet hizmetlerinde bulunmuş ve çeşitli akademik ve entelektüel faaliyetlerde bulunmuştur. En ünlü eseri olan "Mukaddime" veya "İbar" adlı eserini 1377 yılında tamamlamıştır. Mukaddime, dünya tarihini, toplumların doğuşu ve çöküşü, ekonomik döngüler, toplumlar arası ilişkiler, sosyal coğrafya, siyaset ve devlet teorisi gibi konuları ele alan kapsamlı bir eserdir.

İbn Haldun'un eserleri, Ortaçağ İslam dünyasında ve daha sonraki dönemlerde Batı dünyasında da büyük etkiler yaratmıştır. İbn Haldun, tarihin ve toplumların doğası üzerine benzersiz bir bakış açısına sahipti ve sosyoloji, ekonomi, tarih ve politika gibi farklı alanlardaki düşünceleriyle önemli bir entelektüel katkı yapmıştır. İbn Haldun, modern sosyal bilimlere ve düşünceye büyük katkılar sağlamış bir düşünür olarak kabul edilir.

İbni Haldun Sözleri

İnsan, alışkanlıklarının çocuğudur.

Her akıl, gücünün yetmediği ve idrak edemediği şeyleri inkâr eder.

İlim bir kuyu, tartışma ise onun kovası gibidir.

Geçmişler geleceğe, suyun suya benzemesinden daha çok benzer.

Kalpleri müteferrik olanların akılları birleştirilemez.

İnsan beyni değirmen taşına benzer. İçine yeni bir şeyler atmazsanız, kendi kendini öğütür.

Coğrafya kaderdir.

Her şeyi takdir eden Allah’tır ve O’ndan başka Rab yoktur.

Akletmek Müslümanlar tarafından terk edildi ve bu yüzden zelil bir hale düştüler.

Merhamet, masum olduğu için her kalbe misafir olmaz.

Kıtlık zamanlarında insanları açlık değil, alışmış oldukları tokluk öldürür.

Adaletsizlik medeniyeti mahveder.

Barbarlar savaşla yenip fetheder, medeniyetse sulhla fethedeni fetheder.

Mağluplar galipleri taklit ederler.

Çünkü insanların, başkalarının mükemmelliğini ve kendilerinden üstün olduklarını kabullenmeleri çok az görülecek bir durumdur.

İnsanı açlık öldürmez, alıştığı tokluk öldürür.

İlme yasak koyanlar veya insanları yalanla meşgul edenler, aklın ve insanlığın en büyük düşmanlarıdır.

Gayri memnunlar medeniyet kuramazlar.

Peygamberler bile, başkalarını yenmek için, kendileri gibi düşünen yol arkadaşları bulmak zorundadır.

Devletler de tıpkı insanlar gibi doğar, büyür, yaşlanır ve ölürler.

İnsanların, başkalarının mükemmelliğini ve kendilerinden üstün olduklarını kabullenmeleri çok az görülecek bir durumdur.

Zulüm, umranın harap oluşunun habercisidir.

Şehirlerin de bir ruhu vardır. Bir şehirde yaşayan insanlar zamanla yaşadığı şehrin ruhuyla karakteristik açıdan özdeşleşirler.

Bil ki mantık ilminde esas, ispat etmektir.

Öğretmenler, bilim sahibi olma yolunda öğrencilerine kitaplarını ezberletirler. Ancak bilimsel tartışmalarla ve münazaralarla, konuları ve sorunları zihinde yerleştirme suretiyle kestirilebileceğini unuturlar.

Durumdan duruma geçişler bütünüdür her şey. Bu değişmeler ve geçişler, kişilerde, sürelerde, kent ve kasabalarda olduğu gibi, tüm evrende, ülkelerde, kıtalarda, zamanlarda ve devletlerde de olur.

Bil ki kötü ve yerilmiş ahlaktan uzaklaşıp, üstün bir ahlaka ve kişiliğe sahip olmak, ancak kişinin kendisinde bir kemal ve yeterlilik vehmetmesiyle ve insanların kendisinin ilim ve sanatına muhtaç olduğunu hissetmesiyle gerçekleşir.

Aklın birçok mertebeleri var. Önce dış dünyanın idraki: Taakkul. Taakkul demek tasavvur demektir, buna akl-ı temyizi de derler. İnsan bu meleke ile faydalıyı za­rarlıdan ayırır.

YORUM YAP


Sıradaki İLahiler

  • Bir sabah gelecek kardan aydınlık  Bir sabah gelecek kardan aydınlık Kalbimin yarısı mekkedir , diğer yarısı medine , üstünde bir tül gibi kudüs vardır Bir sabah gelecek kardan aydınlık ilahi ve ezgi sözleri Bir Sabah Gelecek Kardan Aydınlık - Abdurrahim Karakoç (2:19) İndir · Bir Sabah Gelecek Kardan Aydınlık (2:06) İndir · Bir Sabah Gelecek Kardan Aydınlık (1:08)
  • Zara - Senai Demirci - Salavat Zara - Senai Demirci - Salavat Zara - Senai Demirci - Salavat ilahi sözleri Allahümme salli ala Muhammed ,Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed, Sallallahü aleyhi ve sellem,Essalâtü vesselâmü aleyke ya Rasulallah Sen yağmurun annesi Ey Sevgili Muhabbetin bin yağmurdan serin Sen yağ ki Çöl doysun, çöl doysun ey Nebi… Sen hüznün tesellisi Ey Sevgili
  • efendime selam söyle efendime selam söyle efendime selam söyle dinle mp3 indir bedava Efendime Selam Söyle İlahi Sözleri Uzatırım yetmez elim İlahisi Sözleri Efendime Selam Söyle ilahisi Zahidar Efendime selam söyle Sözleri Seher vakti esen yeller Efendime Selam Söyle sözleri Fırat Türkmen Efendime Selam Söyle sözleri Efendime Selam Söyle Müziksiz Efendime Selam Söyle ilahisi indir
  • islami Sohbet Siteleri islami Sohbet Siteleri islami Sohbet Siteleri,islami Sohbet odaları,Eğlence ve keyif bir arada dini sohbet ederek anın tadını çıkarmak gerek.İslami Sohbet’in keyfi hep bir arada olduğumuz zaman çıkar. Sohbet ile ilgili söylenmiş anlamlı değerli sözler.Söz ler için dini sözler. Karşılıklı sevgi ve güven, gerçek hayatta olduğu gibi, sanal sohbetlerde de insanların en çok aradığı şeylerin başında geliyor
  • garip bekir den ilahiler garip bekir den ilahiler garip bekir den ilahiler dinle mp3 indir garip bekir den annem ilahisi Garip Bekir den MUHAMMEDİM ilahisi garip bekir - babam ilahisi garip bekir ben allah a asi kuldum ilahi sözleri Garip Bekir yeni ilahileri Garip Bekir ilahi sözleri Garip bekir SIRA KİMDE Garip Bekir - Niye
  • hazan olum ilahisinin sozleri hazan olum ilahisinin sozleri içimizi titreten ilahi olaraka hatirladiğimiz ölüm ilahisi hazan olum ilahisinin sozleri Evden eve Gezer ölüm Ilahisi sözleri Ölüm var ölüm ilahi sözleri Cenaze ilahileri sözleri Ah bu Ölüm ilahi sözleri Dinimiz İslam ilahisi sözleri Kabir ilahisi Sözleri Hazan Ölüm ilahisi SOLMUŞ Beden ilahi sözleri
  • İpekyolu - Leyla İpekyolu - Leyla Leyla bir simye oldu bir çok hal lerimize, İpeykyolundan da Leyla parçası farklı bir yorum ile gündem e gelmiş. Leyla ile çıkılan yolun sonu mevlaya götürür en belirğin özlelliklerinden. İnsanoğlu neyi ararsa onu bulurmuş.
  • Mehmet Emin Ay - Şemi Ruhuna Mehmet Emin Ay - Şemi Ruhuna Mehmet Emin Ay - Şemi Ruhuna ilahi sözleri Şemi ruhuna cismimi pervane düşürdüm. Evrak-ı dili âteş-i sûzâna düşürdüm. Bir katre iken kendimi ummane düşürdüm
  • Ölüm var Ölüm - Ali Kırış Ölüm var Ölüm - Ali Kırış Ölüm ü anlatan ve gerçekleriyle söze döken Ali Kırış dan güzel bir ilahi. Her canli ölüm le yüz yüze gelecek bir gün. Madem öleceğiz o da neden bize cizilen dünya hayatına uygun şekilde olmasın.Emeğinize ,yüreğinize sağlık.
  • Cemal Kuru - Ağla Gönül Cemal Kuru - Ağla Gönül Cemal Kuru - Ağla Gönül ilahi sözleri Döner dünya geçer zaman dünyaya çok olur kanan hep aldanır böyle olan gülme gülme ağla gönül hu Gece gündüz ağla gönül yaradana yalvar gönül Allah/Rabbin sana yeter gönül gülme gülme ağla gönül