Bismillahirrahmanirrahim İlahi

Etiketler | Ali Ergan Bismillahirrahmanirrahim Sözleri,Besmele, kısaca bismillah sözcüğünün, biraz uzunca bismillahirrahmanirrahim (Rahmân ve Rahîm olan Allah,ın adıyla |
Sanatçı | Bismillahirrahmanirrahim İlahi |
Kategori | iyi-geceler-sozleri |
ilahi | 577 Kez dinlenen ilahisi |
ilahiler | İlahi Sözleri |
Bismillahirrahmanirrahim İlahi Hakkında Detaylar
Bismillahirrahmanirrahim İlahi Ali Ergan Bismillahirrahmanirrahim İlahi Sözleri Bismillahirrahmanirrahim Sözleri - Bismillahirrahmanirrahim İlahisini Dinle - Bismillahirrahmanirrahim İlahi Sözleri Ali Ergan kaleminden yazılan Bismillahirrahmanirrahim ilahisinin sözlerisini sizler için aşağıda derledik. Bismillahirrahmanirrahim İlahisinin Sözlerine aşağıdan erişebilirsiniz.
Diyelim AÅŸk İle “Bismillahirrahmanirrahim”
Ali Ergan Bismillahirrahmanirrahim İlahi Sözleri
Besmele ne güzel ÅŸey bununla baÅŸlar her ÅŸey surelerin başıdır ayetin nakışıdır
Bismillahirrahmanirrahim Bismillahirrahmanirrahim
Ey kul çek besmeleyi o halleder her ÅŸeyi yanık sesinle söyle seherde besmeleyi
Bismillahirrahmanirrahim Bismillahirrahmanirrahim
Besmelesiz iÅŸ olmaz hiç manasız düÅŸ olmaz besmeleyle açan gül seneler geçse solmaz
Bismillahirrahmanirrahim Bismillahirrahmanirrahim
Cennetin anahtarı onunla söner narı cennette üç ırmak var bal süt kevser ırmağı
Bismillahirrahmanirrahim Bismillahirrahmanirrahim
Kalbimizi karartma ruhumuzu daraltma ey Allahım kapından başka kapı aratma
Bismillahirrahmanirrahim Bismillahirrahmanirrahim
Besmelede gerçek var oku Mevlaya yalvar ne muhteÅŸem bir kelam unutturmasın Mevlam
Bismillahirrahmanirrahim Bismillahirrahmanirrahim
Besmele büyük mana kuvvet verir imana hiç solmayan bir güldür uygundur her zamana
Bismillahirrahmanirrahim Bismillahirrahmanirrahim
Mucizeler var idi Musa’nın asasında yüce Kur’an gizlidir Besmelenin B’sinde
Bismillahirrahmanirrahim Bismillahirrahmanirrahim
Rabbimizle konuÅŸur namazı terk etmeyen dünyada yüzü kara besmele zikretmeyen
Bismillahirrahmanirrahim Bismillahirrahmanirrahim
İnsanlar ızdıraplı pek çoÄŸaldı eyvahlar anne baba tanımaz besmelesiz evlatlar
Bismillahirrahmanirrahim Bismillahirrahmanirrahim
Besmelenin adı var dilde çok hoÅŸ tadı var yedi semaya çıkar görünmez kanadı var
çoÄŸaldı eyvahlar anne baba tanımaz besmelesiz evlatlar
*******
besmele, kısaca bismillah sözcüÄŸünün, biraz uzunca bismillahirrahmanirrahim (Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla) cümlesinin kısaltılmış ÅŸekli olarak dilimize Arapçadan geçmiÅŸtir. Her ne kadar birebir karşılığı olan müstakil bir kelime olmasa da delâlet ettiÄŸi manaya insanların âÅŸinalığı ve telaffuz kolaylığıyla Türkçede herkesçe bilinen ve sık kullanılan kavramlardan biri hâline gelmiÅŸtir. Besmele öncelikle bir dinî tabirdir ve meselenin gerek Kur’ân âyeti oluÅŸu gerekse dinî hükmü ile ilgili tefsir külliyatında ve fıkıh literatüründe hayli malumat vardır. Ancak biz makalemizde ihtiva ettiÄŸi engin anlam katmanlarının bir tezahürü olarak medeniyetimizin bir temel kavramı hâline gelen “besmele”yi ele alacağız. Åžüphesiz dil, kültürün taşıyıcısıdır. Dinî kültürün taşıyıcısı da zaman içinde geliÅŸen “din dili”dir.
Besmele yukarıda da belirtildiÄŸi gibi aslında “bismillâh” sözcüÄŸünün dile kolay gelen bir ifade biçimidir. “Bismillah” kelimesi ise en yalın anlamıyla, “Allah’ın adıyla” demektir; İslam dini terminolojisindeki “Bismillahirrahmanirrahim” cümlesinin kısaltılmış ÅŸeklidir. Kısaca besmele olarak da andığımız bu ifade, Kur’ân-ı Kerîm’de Neml Sûresinin 30. âyetinin son kısmıdır. Süleyman aleyhisselâmın Sebe kraliçesine yazdığı mektubun Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla baÅŸladığından bahsedilmektedir. Tevbe sûresi dışındaki Kur’ân-ı Kerîm’deki diÄŸer sûreler besmele ile baÅŸlar.
Bir Müslüman için besmele, hayatın en önemli kavramlarından biridir. Her iÅŸin başında dilinden eksik olmayan ve sürekli Yaratıcı ile baÄŸ kurduÄŸu, Kendisinden hayır-bereket umduÄŸu bir kavramdır. Müslümanların ibadetlerinde olduÄŸu gibi ibadet haricinde dinen yasak olmayan sıradan iÅŸlerine de besmeleyle baÅŸlaması istenmiÅŸtir. Bir Müslümanın günlük hayatı yatağından doÄŸrulurken besmeleyle baÅŸlar ve bütün iÅŸlerinde besmeleyle devam eder. Eve girip çıkarken, vasıtaya binerken, iÅŸbaşı yaparken, yer-içerken, yürürken ilk söz, hep besmeledir. Hatta Müslüman toplumda yaÅŸayan gayrimüslimlerde dahi bu ve benzeri kavramların kültürel alışkanlık olarak kullanılmaya devam ettiÄŸi görülmektedir.
Hayatın içine bu kadar nüfuz etmiÅŸ bir kavramın etrafında kültür oluÅŸması kaçınılmazdır. Ve bu kültür, dil ve edebiyat baÅŸta olmak üzere sosyal hayatın bütün alanlarında kendini aksettirir. Din ve dine dayalı kültürün birbirinden ayırt edilmesi gerekir. Dinin bizatihi özüne ait olmayan ama o özden beslenen unsurlar, dinin kültüre yansıması olarak kabul edilir. Bu unsurlar zamana, coÄŸrafyaya, iklime ve diÄŸer beÅŸeri faktörlere baÄŸlı olarak farklılık gösterebilir. Söz gelimi ibadet mekânı olarak mescit, Kur’ân-ı Kerîm kaynaklı bir kavram iken, tarih, coÄŸrafya, iklim, teknoloji vb. farklılıklara göre yeryüzünde yüzlerce cami formuna hayat vermiÅŸtir. Minare ve ezanı da böyle düÅŸünebiliriz. BaÅŸlangıçta ezanın duyulmasını saÄŸlayan yerden biraz yüksek mevki veya yapılar, daha sonradan mimari unsurların müdahalesiyle minare olarak isimlendirilen estetik dinî birer simgeye dönüÅŸmüÅŸtür. Ezan namaza çaÄŸrı aracıdır; ancak ezanın namaz vaktine göre ÅŸu ya da bu makamda okunması dinin bir emri deÄŸil, zaman içerisinde geliÅŸen dinî musiki kültürüyle ilgilidir.
Konumuza dönecek olursak iÅŸe baÅŸlarken besmeleyi ihtiva eden sözcükleri doÄŸru telaffuz edilmesi ve bunun bir alışkanlık hâline getirilmesi gerekliliÄŸi elbette ki tartışılamaz. Ancak manevi deÄŸer yüklü, doÄŸrudan nasslara dayalı bu lafızlardan yeni baÅŸkaca kavramlar türemiÅŸtir ki kimi dinî ıstılah hâline gelmiÅŸ, kimi atasözü ve deyimler içerisinde anlam kazanmıştır. “İnÅŸallah”, “maÅŸallah”, “estaÄŸfirullah”, “Fesuphânallah”, “Allahuâlem” gibi kavramların dinî nasslara dayanması, onların kültürel birer ifade biçimleri olarak görülmesine engel deÄŸildir. Zira bu kavramların dinî referanslara aykırı olmamak kaydıyla farklı söz kalıpları içerisinde kullanılmasından kaynaklı anlam zenginleÅŸmesine uÄŸraması dinamik kültürün bir sonucudur. Sözgelimi Bismillah demek yerine çoÄŸu kez besmele çekmek tabirini kullanırız. Besmele ismi için çekmek fiili münasip görülmüÅŸtür. Farsça birleÅŸik isim olan “besmele-keÅŸ” de besmele çeken anlamındadır. Besmele çekmek mecâzî anlamda bir iÅŸe baÅŸlamak demektir. Esnaf aÄŸzında “bismillah çekmek” siftah etmek anlamına gelir. Balıkçı terminolojisinde “vira bismillah…” ÅŸeklinde ifadesini bulmuÅŸtur. Sadece iÅŸe baÅŸlarken deÄŸil korku ve ÅŸaÅŸkınlık hâlinde de “bismillah” demek bir ünlem sözü olarak dilimizde yer etmiÅŸtir. “Besmelesiz” kavramı ise uÄŸursuz ya da gayrimeÅŸru çocuk anlamında gelen bir hakaret sözü olarak kullanılmaktadır. Günümüzde çok kullanılmasa da bismillah kavramından Farsçaya “Bismil” olarak geçen, Türk halk aÄŸzında da “mısmıl” ya da “mismil”e dönüÅŸen kelimeyle de besmeleyle kesilmiÅŸ, yani murdar olmayan temiz hayvan kastedilmiÅŸtir. Eski metinlerde rastlanılan “bismilgâh” veya “bismilgeh” kelimesi de hayvan kesilen yer olan mezbaha anlamına gelmektedir.1 Bismillah yazarken sin harfinin besmeleye mahsus normalden uzun biçimde çekilerek yazılmasına bir hat terimi olarak “besmele oku” tabir edilmiÅŸtir.2
EÄŸitim tarihimizde mektep çağına gelen çocukların hocanın önünde ilk olarak besmele çekmesi seremonisini ifade etmek üzere “bed’-i besmele” terkibi kullanılmıştır ki bu törene halk dilinde “besmele cemiyeti” veya yaygın adıyla “âmin alayı” denilmiÅŸtir.3 Edebiyat tarihimizde bütün mensur eserlerin ilk önce “besmele”, “hamdele” (Allah’a hamd) ve “salvele” (Hz. Muhammed’e salat ve selam) ile baÅŸlaması âdet haline gelmiÅŸtir. Sadece besmelenin faziletinden bahseden Besmele tefsirleri, Besmele risaleleri, Besmele ÅŸerhlerine dair yazılan eserler önemli bir literatür oluÅŸturmaktadır. Türk edebiyatında divan ve mesnevilerin baÅŸlarında bir mısra, beyit ya da kimi zaman manzumenin tamamı besmeleye hasredilmiÅŸtir.4
Altı asırdır halkımızın gönlüne taht kurmuÅŸ olan Süleyman Çelebi (ö. 1422) mevlid olarak tanınan Vesîletü’n-Necât isimli eserine:
“Allah adın zikredelim evvela
Vacip oldur cümle iÅŸte her kula”
mısraları ile baÅŸladığı muhteÅŸem ÅŸiiri âdeta bir “besmele” manifestosudur.
Yazımıza baÅŸlık olarak aldığımız cümle, Zâtî’nin (ö. 1546),
“Eydelüm aÅŸk ile bismillâhi Rahmâni’r-rahîm
Başı üzre yer ediptir ona dîvân-ı kadîm”
matla beyti ile baÅŸlayan 41 beyitlik Tevhid Kasidesinin ilk mısraından mülhemdir. Kasidenin tamamı, besmelenin bir nevi ÅŸerhi mahiyetindedir. Besmelenin faziletleri bir bir sayılmış; Bismillâhirrahmânirrahîm cümlesi harf harf açıklanmıştır. Zâtî bu ÅŸiirinde besmeleyi güzel bir anahtara benzetmiÅŸ; nimet kapılarını açmak isteyenlerin bu anahtarı dilden düÅŸürmemeleri gerektiÄŸine dikkat çekmiÅŸtir:
Dâima düÅŸürme dilden anı hoÅŸ miftâhdır
Ey gönül etmek dilersen feth-i ebvâb-ı na‘îm5
Bu beyitte dil kelimesinin telaffuz organı manasının yanı sıra kilidin açma kapama iÅŸlevini yerine getiren küçük parçası anlamında tevriyeli kullanıldığı da göz ardı edilmemelidir. XVl. yüzyılın ünlü halk ÅŸairi Pîr Sultan Abdal da besmele için kapı-anahtar metaforunu kullanmıştır:
Nûrdan imiÅŸ Muhammed’in yapısı
Bismillâhsız açılmıyor kapısı6
Hilye sahibi Hakânî Mehmed Bey (ö. 1606), dinî edebiyatımızın en güzel besmele ÅŸiirlerinden biri olan ilk manzûmesine,
“Besmeleyle edelim feth-i kelâm
Feth ola tâ bu mu‘ammâ-yı benâm7”
mısralarıyla baÅŸlar. Sözü Allah’ın adıyla açalım, ta ki anlaşılması zor müÅŸküller hâlledilsin, demektir. 21 beyitlik bu mesnevi, dinî edebiyatımızın en güzel besmele ÅŸiirlerinden biridir.
Hülâsa etmek gerekirse besmele, her ÅŸeyden önce mefhum olarak Allah kelâmıdır. Bununla birlikte yüzyıllar boyu kültürel dokumuzun kılcallarına kadar nüfuz etmiÅŸ, kullanıldığı yere göre zengin çaÄŸrışımlara ve anlam katmanlarına sahip olmuÅŸ bir ifadedir. Her an bir yerlerde gözümüze çarpma ya da kulağımızda çınlama potansiyelini barındırmaktadır. Kâh bir çeÅŸmenin alınlığında, kâh bir dükkânın giriÅŸ kapısında karşımıza çıkabilir. Bazen bir leylek motifi olarak yansır hattatın divitinden, bazen de dilnüvaz ninni olarak dökülür kadife sesli bir annenin dilinden. Sözün özü, besmele hem dinî bir vecibe olarak dilimizde ve gönlümüzde yaÅŸayacak hem de kültürel bir öÄŸe olarak dış dünyamıza yansımaya devam edecektir biiznillâh. Son sözü Necip Fazıl’a bırakalım:
“Besmele, yalnız Allah’a dayanılarak yapılan iÅŸin, vazifenin açış formülüdür ve mana, hikmet, güzellik, gerçeklik, tesir, tembih bakımlarından hiçbir dinde böyle bir anahtar mevcut deÄŸildir.”
YORUM YAP
Sıradaki İLahiler
-
Yemine gerek görmeyecek
Kendi kendini kandırmanın toplumda yarattığı ahlaki bozulmayı hesaplamak mümkün değildir. Bir insan mesleki inancını gerçekte inanmadığı şeylerin hizmetine sunacak kadar ahlakını kaybetmiş ve aklının iffetini satışa çıkarmışsa her türlü suçu işlemeye açık hale gelmiştir.
-
muslumanlık
Gerçek Müslümanlık ne demek Islam ve Müslümanlık aynı şey mi Islam dini neye inanır Müslümanlık nedir İslam İslamiyet Dünyada müslümanlık oranı
-
Hoşça kal ŞuBaT - Hoş geldin MART
Şubat ayını acılarla geride bıraktık. İnşAllah bir daha böyle bir acı şubat ı yaşatmaz Allahım bizlere. Mart ayı bahat ayı umutlarımız da topragın yenıden canlanması gibi yeşersin bizlerde. umutlarımız. Mart ayı ile bşrlikte şaban ayındada bulunmaktayız. dua larımız, dualarınız kabul olsun..
-
Şükür her halimize
Tehlikelisin dediler. Nedenini sordum. Kimseye boyun eğmiyorsun ihtiyac duymuyorsun dediler. Gülümsedim
-
adil avaz ilahileri
adil avaz ilahileri dinle indir sözleri ilahisi adil avaz ilahilerini dinle ilahi dinle adil avaz ilahileri dinlemek istiyorum Adil Avaz Mp3 indir , Adil Avaz Tüm Albümlerini indir , Adil Avaz En Sevilen Parçalarını dinle ve indir.
-
cuma gününe özel ilahiler
cuma gününe özel ilahiler dinle indir bedava sözlerini paylaş cuma için ilahiler dinleyin Karışık En Güzel İlahiler,Sevilen İlahiler, Bu İlahilere Bayılacaksınız
-
SohBetiN KeyFi BuraDa
Saygı değer islami sayfa takıpcilerimiz. Bu gün sizlere yaklaşmakta olan üç aylar ın hem habercisi olmak.2.Şubat 2022 çarşamba günü üç ayların başlanğıç tarihi.Hemde saygı,sevgi, hoşgörü, tevazulu, bir elin ne si var iki elin sesi var değimiyle birlik ve beraberce bir yerde toplanıp değerlendirmek için çağrıda bulunmak istedim.Peki neresi burası diye sorar sanız tabiki islami sohbet yerimiz olan duabahcesi sohbet ilahilersozu.com adresimizde..
-
Mustafa Buyukaslan ilahileri
Mustafa Buyukaslan ilahileri dinleyin Mustafa Buyukaslan ilahilerini dinle ilahi dinle Mustafa Buyukaslan ilahileri indir
-
Cuma Günü & Çanakkale Geçilmez
Ne kadar şükretsek az,öyle günler içindeyiz ki üç aylar da bulunmak şaban da olmak ,Berat gecesi ile birlikte cuma gecesin de bulunmak,cuma günüy le aynı güne denk gelen çanakkale geçilmez şehitleri anma günü peşpeşe,günlerimiz in değeri kıymeti unutulur gibi değil. Bu mübarek günler tüm islam alemene maddi ve manevi birlik ve beraberlikten ayırmasın.
-
ramazan gidiyor sözleri
ramazan gidiyor sözleri Geldi gidiyor o rahmet ayı Onbir ayın sultanısın dertlilerin dermanısın Ramazan İlahileri sözleri Bu ne telaş Ey Ramazan sözleri Bir bir Gidiyor Ramazan günleri ilahisi sözleri Dursun Ali Erzincanlı elveda ya Şehri Ramazan sözleri Hoşgeldin Ramazan ilahisi sözleri Elveda ya Şehri Ramazan Arapça sözleri
En Çok Dinlenen İlahiler
- Bayram Büyükoruç | Yetimin Hasreti
- MURAT BELET - SANA GELDİM
- EYÜP GÜLSOY - BİR GARİP YETİM
- Grup Dergah - Can Muhammed (S.A.V)
- Ali Kara - HoÅŸgeldin Ya Åžehri Ramazan
- FADIL AYDIN - EY SEVGİLİ
- Hicabi KarakuÅŸ - Affet bizi Ya Rabbena
- Savaş Talha - Allahım Derim
- Mustafa Cihat - Şefkatli Ramazan
- Ahmet Faruk - KÜL EYLE