Berat Kandilinde okunacak sureler ve dualar

Berat Kandilinde okunacak sureler ve dualar

Etiketler Berat Kandilinde okunacak sureler ve dualar,Dualarımızı Habibin hürmetine kabul eyle
Sanatçı Berat Kandilinde okunacak sureler ve dualar
Kategori islami-bilgiler
ilahi 109 Kez dinlenen ilahisi
ilahiler İlahi Sözleri

Berat Kandilinde okunacak sureler ve dualar Hakkında Detaylar

Berat Kandilinde okunacak sureler ve dualar Berat Kandili gecesinde nasıl dua edilir Berat Kandili, Müslümanlar için günahların affedildiği, rahmet ve mağfiretin bol olduğu bir gecedir.Berat Kandili, İslam alemi açısından büyük önem taşıyor. Günahlardan arınma, temize çıkma, ilahi af ve rahmete nail olma anlamlarını taşıyan Berat Kandili nde okunacak sureler ve duaları bir araya getirdik.

 

"Allah'ım, sen affedicisin, affetmeyi seversin. Beni affet."

Bu dua, günahların affı ve Allah'tan mağfiret dilemek için kullanılabilir. Ancak dua kişisel bir ifadedir, dolayısıyla kendi duygularınıza uygun şekilde dua edebilirsiniz. Ayrıca, Kur'an ve hadislerde geçen duaları da bu özel gecede kullanabilirsiniz. İslam alimleri tarafından öğretilen diğer dualar da bu gecede kullanılabilir. Berat Kandili, içsel bir muhasebe yapma, samimi bir şekilde dua etme ve Allah'a yönelme fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Berat Kandilinde Okunacak Dualar

Berat, Arapça berâe/berâet (البرائة) kelimesinden dilimize geçmiş bir sözcüktür. “Berâet” kelimesi aklanma, bir yükümlülükten kurtulma anlamına gelmektedir. Müslümanlar, mübarek üç aylardan biri olan Şaban ayının 15. gününe Berat Gecesi, Berat Kandili ismi vermişlerdir. Şaban ayının 15. gününün Berat Kandili olmasının nedeni Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) Hadis-i Şeriflerde bildirdiğine göre bu gün yapılan duaların, tövbelerin ve nafile ibadetlerin kişinin bağışlanmasına, “berâet” etmesine vesile olacağını müjdelemesinden dolayıdır.

Müslümanlar, Berat Kandilinde Allah’a tövbe eder, şükreder ve hayır duasında bulunurlar. Bu gün, diğer kandillerde de olduğu gibi Osmanlı döneminde camilerde kandiller yakılarak kandil olarak ilan edilmiş; bu mübarek günlerin camide cemaatle birlikte idrak edilmesi amaçlanmıştır. Camilerimiz kandil akşamlarında dolar ve Müslümanlar bu geceyi Allah’a ibadetle geçirir. Peki, Berat Kandili nasıl değerlendirilmelidir? Berat Gecesi duası nedir? Bu gece edilen dualar kabul olur mu? Berat Gecesi ile alakalı Hadis-i Şerifler nelerdir? Makalemizde tüm bu soruları sizler için cevapladık.

Berat Kandilinde Nasıl Dua Edilir?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki Berat Kandiline ait özel bir dua yahut namaz bulunmamaktadır. Dua, kişinin Rabbi ile direkt olarak iletişim kurduğu andır. Bu nedenle kişinin Rabb’ine karşı isteklerini, sıkıntılarını ve şükürlerini bildirmesi öznel bir durumdur. Müslümanlar ellerini Rablerine açar ve içlerinden geldiği şekilde Rabbi ile iletişime geçerler.
Tüm bunlarla birlikte alimler, mübarek günlerde okunması için dua tavsiyelerinde bulunmuşlardır. Bunlardan bazıları şöyledir:

“Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla. Allah’ım, ey ihsân ve ikram sahibi olan ve kendisine ihsan edilemeyen, ey Celâl ve İkrâm Sahibi, ey lutfu ve ihsânı bol olan, Sen’den başka ilâh yok, sen kendisine ilticâ edenlerin yardımcısı, kendisine sığınanlara emân veren, korkanların kendisinde emniyete kavuştuğu yüce zât’sın. Allah’ım! Beni katında, Ümmü’l-Kitâb’da şakî/kötü veya mahrûm veya kovulmuş veya rızkı dar olarak yazdıysan, Allah’ım fazl u ihsânınla kötülüğümü, mahrûmiyetimi, kovulmamı ve rızkımın az olmasını sil, beni katında, Ümmü’l-Kitâb’da saîd/iyi, rızkı bol ve hayırlara muvaffak olan bir kulun olarak yaz. Şüphesiz Sen Rasûl’ünün lisânı üzere indirilen Kitâb’ında bir söz buyurdun ve Sen’in sözün haktır: «Allah dilediğini siler, (dilediğini de) sâbit bırakır. Ümmü’l-Kitâb (Ana Kitâb) O’nun yanındadır.»(er-Ra’d, 39) İlâhî! En büyük tecellin ile «Her hikmetli işe kendisinde hükmedilen»(ed-Duhân, 4) ve kesin karar verilen mübarek Şa’bân’ın yarısı gecesinde, bizden bildiğimiz, bilmediğimiz ve Sen’in bildiğin bütün belâları uzaklaştır. Şüphesiz Sen en yüce ve en keremlisin. Allah, Efendimiz Muhammed’e, âline ve ashâbına salât u selâm eylesin!” (Bkz. Ali el-Müttakî, no: 5090)

“Ey Allâh’ım! Sana başvurma yolunu bana cömertliğin gösterdi. Senin huzuruna beni iyiliğin ulaştırdı. Senin nezdine beni keremin yaklaştırdı. Sana gizli kalmayan sıkıntılarımı ancak Sana şikayet ediyor ve Senden, Sana zor gelmeyecek şeyler istiyorum. Zaten Senin, benim durumumu bilmen, istememe de hâcet bırakmıyor. Ey sıkıntılıların derdini açan Zat! İçinde bulunduğum sıkıntıları benden gider. Senden başka hiçbir ilah yoktur. Seni tenzih ederim. Gerçekten de ben, zalimlerden oldum.

“Ey Allah! Eğer beni bedbaht (sonu kötü) yazdıysan bahtiyar yaz, adımı kötülerin dosyasından sil ve beni takva sâhibi biri olarak kayda geçir. Sen bana enbiyanın ayetini (onlara imanın kazandıracağı nurları ve güzel alâmetleri) nasîb et. Bütün düşmanlarıma karşı bana yardım et, kıyamet günü beni peygamberler Aleyhimüsselam zümresinde haşret, kötülerin derekesin(e düşmek)den beni muhâfaza et. Şüphesiz duâları hakkıyla işiten ancak Sensin. Ey acıyanların en merhametlisi! Rahmetinle (duâmı kabûl et). Âmin!”

Berat Kandilinde Dualar Kabul Olur Mu?

Berat Kandilinde gönülden yapılan dualar şüphesiz kabul olur. Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir Hadis-i Şerifte şöyle buyurmuştur:
“Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar kabul olur. Bunlar; Recep ayının ilk gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesi (Berat Gecesi), Cuma ve Bayram geceleridir” buyurmuştur. .” (İbn Mâce)

Peygamber Efendimiz Berat Gecesinde Nasıl Dua Ederdi?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) Berat Gecesi’ne dair özel bir duasına kaynaklarda rastlanmamaktadır. Yukarıda zikredilen Hadis-i Şerifte görüldüğü üzere Peygamber Efendimiz, Berat Gecesi’nde gece ibadete (nafile namaz kılmak, Kur’an-ı Kerim okumak) kalkmayı, o gecenin gündüzünü oruçla geçirmeyi; Allah’tan mağfiret dileme, rızık isteme ve belalardan dolayı kurtuluş istemeyi tavsiye etmektedir.

Berat Kandili Hadisleri

Resulullah (s.a.v.) buyurdular:
"Şâban'ın 15. gecesi geldiğinde geceyi uyanık ibadetle, gündüzü de oruçlu olarak geçirin. O gece güneş battıktan sonra Allah rahmetiyle dünya semasına tecelli eder ve şöyle seslenir: 'İstiğfar eden yok mu, affedeyim ve bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu, hemen rızık vereyim. Başına bir musibet gelen yok mu, hemen sağlık ve afiyet vereyim.' Böylece tan yerinin ağarmasına kadar bu şekilde devam eder." (İbni Mâce, İkame, 191)

Resulullah (s.a.v.) buyurdular:
"Muhakkak ki, Allah Azze ve Celle Şâban'ın on beşinci gecesinde rahmetiyle yetişip her şeyi kuşatır. Bütün mahlukatına mağfiret eder. Yalnızca müşrikler ve kalbleri düşmanlık hissiyle dolu olup insanlarla zıtlaşmaktan başka bir şey düşünmeyenler müstesna." (İbni Mâce, İkame, 191)

Resulullah (s.a.v.) buyurdular:
"Allah Teâlâ Şâban'ın on beşinci gecesi tecelli eder ve ana-babasına asi olanlarla Allah'a ortak koşanlar dışında kalan bütün kullarını bağışlar.” (İbni Mace, İkametü's-Salât, 191; Tirmizî, Savm, 38)

Hz. Âişe (r.a.) şöyle buyurmuştur:
"Bu gece (Şaban'ın on beşinci gecesi) Hz. Peygamber’i (odanın içinde) aramaya başlamıştım ki (O’nu) başını secdeden kaldırırken buldum. Buyurdu ki: “Ey Aişe, Allah ve Rasulü’nün seni korkutmasından mı korktun? Hz. Aişe validemiz “Diğer hanımlarından birinin yanına gittiğini zannettim” dedi. Peygamberimiz buyurdu ki: “Allah Teâlâ Şaba’nın 15. gecesinde (bu gecede) dünya semasına iner, Ben-i Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları bağışlar.” (İbn Mace, İkametü’s-Salat, 191, (I, 444), H.No.1389)

YORUM YAP


Sıradaki İLahiler

  • efendime selam söyle efendime selam söyle efendime selam söyle dinle mp3 indir bedava Efendime Selam Söyle İlahi Sözleri Uzatırım yetmez elim İlahisi Sözleri Efendime Selam Söyle ilahisi Zahidar Efendime selam söyle Sözleri Seher vakti esen yeller Efendime Selam Söyle sözleri Fırat Türkmen Efendime Selam Söyle sözleri Efendime Selam Söyle Müziksiz Efendime Selam Söyle ilahisi indir
  • Bir sabah gelecek kardan aydınlık  Bir sabah gelecek kardan aydınlık Kalbimin yarısı mekkedir , diğer yarısı medine , üstünde bir tül gibi kudüs vardır Bir sabah gelecek kardan aydınlık ilahi ve ezgi sözleri Bir Sabah Gelecek Kardan Aydınlık - Abdurrahim Karakoç (2:19) İndir · Bir Sabah Gelecek Kardan Aydınlık (2:06) İndir · Bir Sabah Gelecek Kardan Aydınlık (1:08)
  • garip bekir den ilahiler garip bekir den ilahiler garip bekir den ilahiler dinle mp3 indir garip bekir den annem ilahisi Garip Bekir den MUHAMMEDİM ilahisi garip bekir - babam ilahisi garip bekir ben allah a asi kuldum ilahi sözleri Garip Bekir yeni ilahileri Garip Bekir ilahi sözleri Garip bekir SIRA KİMDE Garip Bekir - Niye
  • Sedat Uçan - Bir Bilebilsen Sedat Uçan - Bir Bilebilsen Sedat Uçan - Bir Bilebilsen ilahi sözleri Candan özledim yüce Rasulü O kâinatın çiçeği gülü Derdime şahit şu Sahra çölü nasıl özledim bir bilebilsen Bir bilebilsen bir bilebilsen, Bir görebilsen bir görebilsen Şu feryadımı bir duyabilsen nasıl özlediğimi bir bilebilsen Şu feryadımı bir duyabilsen nasıl yanarım bir bilebilsen Yâ Rasulallah….bir bilebilsen, bir bilebilsen
  • Sedat Uçan Ben Bende Değilem Bugün Sedat Uçan Ben Bende Değilem Bugün Sedat Uçan Ben Bende Değilem Bugün ilahi sözleri Ben bende değilim bugün başka başka âlemdeyim Beytullaha çağırdılar aşklarının içindeyim Ben Bende Değilem Bugün Sözleri - Ben Bende Değilem Bugün İlahisini Dinle - Ben Bende Değilem Bugün İlahi Sözleri Sedat Uçan kaleminden yazılan Ben Bende Değilem Bugün ilahisinin sözlerisini sizler için aşağıda derledik. Ben Bende Değilem Bugün İlahisinin Sözlerine aşağıdan erişebilirsiniz.
  • Zara - Senai Demirci - Salavat Zara - Senai Demirci - Salavat Zara - Senai Demirci - Salavat ilahi sözleri Allahümme salli ala Muhammed ,Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed, Sallallahü aleyhi ve sellem,Essalâtü vesselâmü aleyke ya Rasulallah Sen yağmurun annesi Ey Sevgili Muhabbetin bin yağmurdan serin Sen yağ ki Çöl doysun, çöl doysun ey Nebi… Sen hüznün tesellisi Ey Sevgili
  • islami Sohbet Siteleri islami Sohbet Siteleri islami Sohbet Siteleri,islami Sohbet odaları,Eğlence ve keyif bir arada dini sohbet ederek anın tadını çıkarmak gerek.İslami Sohbet’in keyfi hep bir arada olduğumuz zaman çıkar. Sohbet ile ilgili söylenmiş anlamlı değerli sözler.Söz ler için dini sözler. Karşılıklı sevgi ve güven, gerçek hayatta olduğu gibi, sanal sohbetlerde de insanların en çok aradığı şeylerin başında geliyor
  • hazan olum ilahisinin sozleri hazan olum ilahisinin sozleri içimizi titreten ilahi olaraka hatirladiğimiz ölüm ilahisi hazan olum ilahisinin sozleri Evden eve Gezer ölüm Ilahisi sözleri Ölüm var ölüm ilahi sözleri Cenaze ilahileri sözleri Ah bu Ölüm ilahi sözleri Dinimiz İslam ilahisi sözleri Kabir ilahisi Sözleri Hazan Ölüm ilahisi SOLMUŞ Beden ilahi sözleri
  • İpekyolu - Leyla İpekyolu - Leyla Leyla bir simye oldu bir çok hal lerimize, İpeykyolundan da Leyla parçası farklı bir yorum ile gündem e gelmiş. Leyla ile çıkılan yolun sonu mevlaya götürür en belirğin özlelliklerinden. İnsanoğlu neyi ararsa onu bulurmuş.
  • Cemal Kuru - Ağla Gönül Cemal Kuru - Ağla Gönül Cemal Kuru - Ağla Gönül ilahi sözleri Döner dünya geçer zaman dünyaya çok olur kanan hep aldanır böyle olan gülme gülme ağla gönül hu Gece gündüz ağla gönül yaradana yalvar gönül Allah/Rabbin sana yeter gönül gülme gülme ağla gönül