ELeşTiRi -TeNKiT

Etiketler | güzel sözler,damar sözler, islami sohbet, dini konular, cuma mesajları, ilahiler, ezgiler |
Sanatçı | ELeşTiRi -TeNKiT |
Kategori | guzel-sozler |
ilahi | 1026 Kez dinlenen ilahisi |
ilahiler | İlahi Sözleri |
ELeşTiRi -TeNKiT Hakkında Detaylar
Son zamanlarda sosyal yaşamda da çok denk geldiğimiz eleştiriği konu aldık bu günkü yazımızda. Yeri gelir bizler eleştiririz, yeri gelir biz eleştiri ye maruz kalırız.. Eleştiri, diğer adıyla tenkit,yerği herhangi birini eserini, kişinin hal ve tavırlarını,Yaptıkları yada yapmadıkları,olayın veya durumun hem olumlu hem de olumsuz özellikleri ile anlatılması olarak tanımlanabilir. Eleştiri nasıl olmalı, dersek dozu ve var olan sayğı,sevği perdesini yırtmadan ölçülü olmalı..
Tenkit veya eleştiri nedir? Eleştirideki usul ve esaslar nelerdir? Eleştiren ve eleştirilen kişi nelere dikkat etmelidir?
İnsanlar arası ilişkilerin sağlıklı ve sürekli olması için açık ve dürüst iletişim en önemli koşullardan biridir. İnsanlar birbirleriyle bilgi, duygu, görüş ve düşüncelerini çekinmeden paylaşabilmeli, kendilerine ve karşılarındakine güvenerek konuşabilmeli ve dinlediklerine de güvenebilmelidirler.Kendine güvenen kişiler eleştiriden rahatsızlık değil, memnuniyet duyarlar. Çünkü bunun bir çok faydası olabilir. Çok zaman, nice yanlış anlamalar, eleştiri sayesinde açığa kavuşur ve yeni dostlukların oluşmasına sebep olabilir. Sağlıklı ve faydalı bir eleştiri, iyi niyetli, yol gösterici, destekleyici, iyileştirici,sabırla anlayışla dinleme ve bu eleştiriler doğrultusunda kendini değiştirebilme, geliştirebilme sonucunu vermelidir.
Kusurlu, eksik veya sakıncalı olan bir şeye müdahale edip, doğrusunun ve hatasız olanın ortaya çıkması yönünde bir düzeltme çabasıdır.Her şeyden önce prensip olarak yapılan eleştirinin,tenkidin doğru, olumlu, Allahın rızasını gözeten bir amacı olmalıdır.
Güven eksikliğinden açık ve dürüst iletişim kurulamaması çoğu kez tepkiyle karşılaşmakta söylediklerine söyleyeceklerine pişman olmaktansa diye endişe duyup konuşmaktan kaçınmaktır. Bu da insanların kendi kabuğuna çekilmesine sebeb olmaktadır ki insanlar insanlarla büyür gelişir, BEN den BİZ olunur..Biz ise hep çoklukda hemde birlikte güç verir insanlara.
Bir kusuru abartarak sahibinin bütün iyiliklerini hiçe saymak eleştirinin garazlı olduğunun göstergesidir.
Kişilik özelliklerine yönelen, başkalarının yanında rencide eden, kişinin beklemediği bir anda donup kalmasına neden olan, umutlarının heves ve heyecanının tükenmesine neden olan yıkıcı eleştiri, aslında eleştiriden çok art niyetli bir saldırıdır.
Eleştiri, yıkmak, bitirmek ve yok etmek amacıyla yapılırsa saldırgan bir davranışa dönüşür ve büyük olasılıkla giderek tırmanan olumsuz bir çatışma sürecini başlatır. Kin,nefret. hoşgörüsüz,anlayışsız, bir toplum çıkar.Haddini ve hadsizleşmemek gerek..
Prensip olarak, her türlü eleştiriyi düşünce özgürlüğü kapsamında kabul eden biriyim. Bu anlamda çıtam da oldukça yüksektir ancak edepsizliğe sıfır toleransım var. Çünkü edepsizlik ve hakaret konuşma ortamını ortadan kaldıracağı gibi ifade özgürlüğü nü de itibarsızlaştırır.
Eleştiri sadece başkalarına yönelik olmaz. Kişinin kendi kendini eleştirmesi de gereklidir.Yüce Yaradan Kuran da İnsanlara iyiliği emrederken kendi nefsimizi unutmamamız hususunda bizi ikaz etmektedir.
Bismillahirrahmanırrahim.Sizler kitabı okuduğunuz halde insanlara iyiliği emredip kendinizi unutuyor musunuz? Aklınızı kullanmıyor musunuz? Bakara 2/44
Elştirilecek kişinin yerine kendimizi koyarak, Allahın rızasını elde etmek için yapılacak bir eleştiri, dini anlamda tebliğ olur ve bu da bir ibadettir.
Üslup ne kadar önemli.Zehiri bala, balı zehire de dönüştürebiliyor bir anda.
Şımartılarak pohpohlanarak başkalarının haklarını ve ihtiyaçlarını saygıyla gözetmesi öğretilmeden büyüyen çocuk küstahlığı, ihtiyaçlarının karşılanmasını sevgi zanneder, karakterine oturur. Büyüyünce ayrıcalıklı hissetmeden huzur bulamaz,
Bir annenin ya da bir babanın evladına yapabileceği bundan daha büyük bir kötülük yoktur.Yetiştirmede ki yanlış diyelim, lakın insan orayada takılı kalmammalı. Her insan kendinden sorumludur. Değiştirebilmek, değişebilmek olumlu yönde terçihleri
miz hep insan olabilmek olmalı..
Ebediyen kahreden en kötü hastalık, vicdanın adaletsiz, kibirli ve bencil davranmasıdır.
Bir dahaki yazımızda buluşmak umuduyla
Selam ve Dua ile...
YORUM YAP
En Çok Dinlenen İlahiler
- MURAT BELET - SANA GELDİM
- EYÜP GÜLSOY - BİR GARİP YETİM
- Grup Dergah - Can Muhammed (S.A.V)
- Ali Kara - Hoşgeldin Ya Şehri Ramazan
- FADIL AYDIN - EY SEVGİLİ
- Hicabi Karakuş - Affet bizi Ya Rabbena
- Savaş Talha - Allahım Derim
- Mustafa Cihat - Şefkatli Ramazan
- Ahmet Faruk - KÜL EYLE
- Abdullah Beyhan | BU GÖNÜL SANA HASRET