namazla alakalı sohbet

Etiketler | namazla alakalı sohbet,Vaazımızın bu kısmında Namaz ile ilgili Sevgili Peygamberimizden bizlere aktarılan hadisler |
Sanatçı | namazla alakalı sohbet |
Kategori | islami-bilgiler |
ilahi | 433 Kez dinlenen ilahisi |
ilahiler | İlahi Sözleri |
namazla alakalı sohbet Hakkında Detaylar
namazla alakalı sohbet dinle indir bedava namaz sohbetleri ücretsiz dinleyin Namaz sohbeti yazılı Namaz hakkında sohbet Defterim Namaz sohbeti PDF AĞLATAN Sohbet namaz Namazla ilgili Vaaz Ahmet Bulut hangi cemaatten Namazla ilgili kıssalar Sabır namazı nasıl Kılınır
namazla alakalı sohbet
Namaz, İslam'ın beÅŸ temel ibadetinden biridir ve Müslümanlar için önemli bir ibadet ritüelidir. Namaz, Allah'a ibadet etmek, O'na yakınlaÅŸmak ve günlük hayatta düzen saÄŸlamak amacıyla belirli vakitlerde belirli ÅŸekillerde yapılan bir ibadettir. İslam'ın temel ibadetlerinden biri olan namazın bazı önemli özellikleri ÅŸunlardır:
-
Vakitleri ve Sayıları:
- Günde beÅŸ defa kılınan namazlar ÅŸunlardır: Sabah namazı (Fecr), öÄŸle namazı (ÖÄŸle), ikindi namazı (İkindi), akÅŸam namazı (AkÅŸam) ve yatsı namazı (Yatsı). Bu beÅŸ vakit namaz, Müslümanların gün içinde belirli saatlerde Allah'a yönelmelerini saÄŸlar.
-
Niyyet (Niyet):
- Her namazın kılınmaya baÅŸlamadan önce niyyet edilmesi gerekir. Namazın niyyeti kalpten gelmelidir ve içten bir samimiyeti ifade etmelidir.
-
Abdest (Wudu) ve Taharet:
- Namaz kılmadan önce abdest almak (wudu) gereklidir. Abdest, temizlenmiÅŸ olmayı ve Allah'a daha kutsal bir hâlde yaklaÅŸmayı simgeler.
-
Kıbleye Yönelmek:
- Namaz kılarken Müslümanlar, Kabe'yi gösteren Mekke ÅŸehrine doÄŸru kıbleye yönelirler. Bu, İslam topluluÄŸunu birleÅŸtiren ortak bir yöneliÅŸ biçimidir.
-
Tekrarlanan Dualar ve Sureler:
- Namazda belirli dualar (dua) ve Kur'an ayetleri (sureler) tekrarlanır. Namaz, belirli hareketler ve sözlerle yapılan bir ibadettir ve bu, Müslümanların birbirlerine benzeyen bir ibadet pratiÄŸi içinde birleÅŸmelerine yardımcı olur.
-
Rükû ve Secde:
- Namazda, belli hareketler yapılır. Rükû (eÄŸilme) ve secde (yere kapanma), namazın temel unsurlarındandır. Bu hareketler, kulluÄŸun alçakgönüllülüÄŸünü ve Allah'a teslimiyeti simgeler.
-
Cemaat Namazı:
- Cuma namazı hariç olmak üzere diÄŸer namazlar bireysel olarak kılınabilir. Ancak cemaatle kılınan namazlar, Müslüman topluluÄŸunu bir araya getirir ve birlik içinde Allah'a ibadet etmeyi saÄŸlar.
Namaz, Müslümanların günlük yaÅŸamlarında Allah'a yönelmelerini, duâ etmelerini ve Allah'a kulluklarını yerine getirmelerini saÄŸlar. Her bir namaz, bir Müslümanın gün içindeki farklı anlarda Allah'a yönelmesini ve O'na ÅŸükranlarını sunmasını temsil eder.
Namaz İle İlgili Hadisler
İbn Mesut (r.a.) rivayet ediyor:
Bir adam Peygamber’e, “Amellerin/İbadetlerin en faziletlisi hangisidir?” diye sordu. Efendimiz, “Vaktinde kılınan namazdır...” buyurdu. (Buhârî, Tevhîd, 48)
***
Abdullah b. Mesut (r.a.) tarafından nakledildiÄŸine göre, Resûlullah (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“(Kıyamet gününde) kulun ilk önce hesaba çekileceÄŸi ÅŸey, namazdır...” (Nesâî, Muhârebe, 2)
***
Ebû Hüreyre’nin (r.a.) naklettiÄŸine göre, Resûlullah (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Büyük günah iÅŸlenmedikçe beÅŸ vakit namaz ve iki cuma, aralarındaki günahlara kefarettir.” (Müslim, Tahâret, 14)
***
Câbir b. Abdullah’ın (r.a.) naklettiÄŸine göre, Resûlullah (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Cennetin anahtarı, namazdır...” (Tirmizî, Tahâret, 1)
***
(Hz. Peygamber’e vahiy kâtipliÄŸi yapan) Hanzala b. Rebî’ Kâtib (r.a.) anlatıyor:
Allah Resûlü’nü ÅŸöyle derken iÅŸittim: “Rükûları, secdeleri, abdestleri ve vakitlerine riayet ederek beÅŸ vakit namaz(ı kılmay)a devam eden ve bu beÅŸ vakit namazın Allah katından gelen bir emr-i hak olduÄŸunu kabul eden kimse cennete girer.” (İbn Hanbel, IV, 266)
***
Hz. Ali’nin (r.a.) rivayet ettiÄŸine göre, Allah Resûlü (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Namazın anahtarı temizliktir. BaÅŸlangıcı tekbir, bitimi ise selâmdır.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 31)
***
Mâlik (b. Huveyris) anlatıyor:
Biz yaÅŸça birbirine yakın bir grup gençle Hz. Peygamber’e geldik ve onun yanında yirmi gün kaldık. Allah Resûlü çok merhametli ve ÅŸefkatli idi. Ailelerimizi özlediÄŸimizi ya da —dönmeyi— arzuladığımızı anlayınca geride kimleri bıraktığımızı sordu, biz de anlattık. Bunun üzerine ÅŸöyle buyurdu: “Ailelerinizin yanına dönün. Onlarla ikamet edin. Onlara, (öÄŸrendiklerinizi) öÄŸretin ve onlardan (dinin gereklerini yapmalarını) isteyin. Benim nasıl namaz kıldığımı gördüyseniz siz de namazı öyle kılın. Namaz (vakti) geldiÄŸinde içinizden biri sizin için ezan okusun. En büyüÄŸünüz de size imam olsun.” (Buhârî, Ezân, 18)
***
Muâviye b. Hakem es-Sülemî’den (r.a.) rivayet edildiÄŸine göre, Allah Resûlü (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Bu namazda insan kelâmı konuÅŸulmaz. Namaz ancak tesbih, tekbir ve Kur’an okumaktır.” (Müslim, Mesâcid, 33)
***
Enes b. Mâlik’ten (r.a.) nakledildiÄŸine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Muhakkak ki sizden biri namaz kılarken (aslında) Rabbiyle özel olarak konuÅŸmaktadır...” (Buhârî, Salât, 36)
***
Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiÄŸine göre, Allah Resûlü (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Kulun Rabbine en yakın olduÄŸu (an) secde hâlidir. Öyleyse (secdede iken) çokça dua ediniz.” (Müslim, Salât, 215)
***
Muâz b. Cebel (r.a.) anlatıyor:
“Hz. Peygamber ile birlikte bir yolculukta idim... O ÅŸöyle buyurdu: ‘Dinin başı İslâm (kelime-i ÅŸehâdet getirerek Allah’a teslim olmak), direÄŸi ise namazdır.’” (Tirmizî, Îmân, 8; İbn Hanbel, V, 231)
***
Cündeb el-Kasrî’den (r.a.) iÅŸitildiÄŸine göre, Resûlullah (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Her kim sabah namazını kılarsa, o kimse Allah’ın koruması altındadır.” (Müslim, Mesâcid, 262)
***
Abdullah b. Ömer’den (r.a.) rivayet edildiÄŸine göre, Resûlullah (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“İkindi namazını kaçıran kimse, sanki ailesini ve malını yitirmiÅŸ gibidir.” (Buhârî, Mevâkîtü’s-salât, 14; Müslim, Mesâcid, 200)
***
Ebû Hüreyre’nin (r.a.) iÅŸittiÄŸine göre, Resûlullah (s.a.v.) bir defasında ÅŸöyle demiÅŸtir:
“Birinizin kapısının önünden bir nehir geçse ve onda her gün beÅŸ defa yıkansa, bu o kimsenin kirinden bir ÅŸey bırakır mı, ne dersiniz?” Sahâbîler, “Onun kirinden hiçbir ÅŸey bırakmaz.” demiÅŸler, bunun üzerine Resûlullah, “İşte beÅŸ vakit namaz da böyledir! Allah onlarla günahları yok eder.” buyurmuÅŸtur. (Buhârî, Mevâkîtü’s-salât, 6)
***
Saîd b. Müseyyeb’in Ebû Katâde b. Rib’î’den (r.a.) naklettiÄŸine göre, Resûlullah (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Yüce Allah ÅŸöyle buyurdu: ‘Senin ümmetine beÅŸ vakit namazı farz kıldım ve onları, vaktinde ve hakkını vererek kılanları cennete koyacağımı kendi katımda vaad ettim. Namazları düzenli kılmayanlar için ise katımda böyle bir vaad yoktur.’” (Ebû Dâvûd, Salât, 9)
***
Ebû Saîd el-Hudrî (r.a.) tarafından rivayet edildiÄŸine göre, Resûlullah (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Bir kiÅŸinin sürekli mescide gittiÄŸini görürseniz onun imanına ÅŸahit olun! Çünkü Allah Teâlâ ÅŸöyle buyurur: ‘Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve âhiret gününe inanan, namazı dosdoÄŸru kılan, zekâtı veren ve Allah’tan baÅŸkasından korkmayan kimseler imar eder...’” (Tevbe, 9/18; Tirmizî, Îmân, 8; İbn Mâce, Mesâcid, 19)
***
Abdullah b. Ömer’den (r.a.) rivayet edildiÄŸine göre, Resûlullah (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi kat daha faziletlidir.” (Buhârî, Ezân, 30; Müslim, Mesâcid, 249)
***
Ebû Hüreyre’nin (r.a.) bildirdiÄŸine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Bir kimse camiye gitme niyetiyle evinden çıktığında, attığı bir adımla kendisine bir sevap yazılır, diÄŸer adımıyla bir günahı silinir.” (Nesâî, Mesâcid, 14; İbn Hanbel, II, 320)
***
Ebû Mesut (r.a.) anlatıyor:
“Resûlullah namazda omuzlarımıza dokunur ve ÅŸöyle derdi: ‘Düzgün durun, karışık durmayın ki kalpleriniz de karmakarışık olmasın!..’” (Müslim, Salât, 122)
***
Ebû Hüreyre’den (r.a.) nakledildiÄŸine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Her kim sabah akÅŸam mescide giderse, her sabah ve akÅŸam gidiÅŸinde Allah ona cennette bir yer hazırlar.” (Buhârî, Ezân, 37; Müslim, Mesâcid, 285)
***
***
İbn Abbâs’tan (r.a.) rivayet edildiÄŸine göre, Resûlullah (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“En hayırlılarınız, size müezzinlik yapsın, Kur’an’ı en iyi bilenleriniz de size imamlık yapsın.” (Ebû Dâvûd, Salât, 60)
***
Ebû Mesut el-Ensârî’den (r.a.) rivayet edildiÄŸine göre, Resûlullah (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Bir topluluÄŸa Allah’ın Kitabı’nı en iyi okuyup bileni imam olsun. Kur’an’ı okuma (ve anlama) konusunda eÅŸit iseler sünneti en iyi bilen imam olsun... Bir kimse, izin vermedikçe bir baÅŸkasının yetkili olduÄŸu yerde imamlık yapmasın ve kiÅŸinin evindeki özel mekânına oturmasın.” (Müslim, Mesâcid, 290)
***
Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiÄŸine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Sizden biriniz insanlara namaz kıldırdığında (namazı) kısa tutsun. Çünkü cemaat içerisinde hasta, zayıf ve yaÅŸlı kimseler olabilir. Ama biriniz tek başına namaz kıldığında, dilediÄŸi kadar uzatsın.” (Nesâî, İmâmet, 35)
***
Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiÄŸine göre, Resûlullah (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“İmam (kendisine uyanların namazlarına) kefil, müezzin ise (namaz vakitleri konusunda) kendisine güvenilen kimsedir. Allah’ım! İmamlara (kefil oldukları konuda) muvaffakiyet ver, müezzinleri de (olası taksirlerinden dolayı) bağışla!” (Tirmizî, Salât, 39)
***
Ebû Hüreyre’nin (r.a.) naklettiÄŸine göre, Resûlullah (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“İmam safın ortasında kalacak ÅŸekilde safa durun ve (saflarınızdaki) boÅŸlukları doldurun.” (Ebû Dâvûd, Salât, 98)
***
Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiÄŸine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“İmam ancak kendisine uyulmak için vardır. Öyleyse (namazda) ondan farklı davranmayın. O rükûa varınca siz de rükûa varın. ‘Semiallâhü limen hamideh.’ dediÄŸi zaman ‘Rabbenâ leke’l-hamd.’ deyin. Secdeye gittiÄŸi zaman siz de secdeye gidin. Oturarak namaz kıldığı vakit siz de hep birlikte oturarak kılın. Namazda safı düzgün tutun. Çünkü safı düzgün tutmak namazın güzelliÄŸindendir.” (Buhârî, Ezân, 74)
***
Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiÄŸine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“GüneÅŸin doÄŸduÄŸu en hayırlı gün, cuma günüdür. Âdem o gün yaratıldı, o gün cennete konuldu ve o gün cennetten çıkarıldı. Kıyamet de ancak cuma günü kopacaktır.” (Müslim, Cum’a, 18)
***
Ebû Hüreyre’den (r.a.) nakledildiÄŸine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Her kim gusleder, sonra cumaya gelip belirlenen namazı kılar, sonra hutbesini bitirinceye kadar sessizce (imamı) dinler, sonra onunla beraber namazını kılarsa, o cuma ile sonraki cuma arasındaki günahları ayrıca üç günlük günahları daha bağışlanır.” (Müslim, Cum’a, 26)
***
Hz. Hafsa’nın (r.a.) naklettiÄŸine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Cuma namazına gitmek, bulûÄŸa ermiÅŸ olan herkese farzdır.” (Nesâî, Cum’a, 2)
***
Ebû’l-Ca’d ed-Damrî (r.a.) —ki kendisi sahâbîdir— Hz. Peygamber’in (s.a.v.) ÅŸöyle buyurduÄŸunu nakletmiÅŸtir:
“Her kim önemsemediÄŸinden dolayı cuma namazını üç defa terk ederse kalbi mühürlenir.” (İbn Mâce, İkâmet, 93)
***
Kesîr b. Abdullah b. Amr b. Avf el-Müzenî’nin (r.a.), babası aracılığıyla dedesinden Amr b. Avf’tan (r.a.) naklettiÄŸine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Cuma günü öyle bir an vardır ki kul o anda Allah’tan bir ÅŸey dilerse Allah mutlaka ona o isteÄŸini verir.” (Tirmizî, Cum’a, 2)
***
Ebû Hüreyre’den (r.a.) nakledildiÄŸine göre, Resûlullah (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Müminin mümin üzerinde altı hakkı vardır: Hastalandığında onu ziyaret eder, öldüÄŸünde cenazesinde bulunur, kendisini davet ettiÄŸinde davetine icabet eder, onunla karşılaÅŸtığında selâm verir, aksırdığında ona hayır duada bulunur, yanında ve gıyabında onun için samimi davranır.” (Tirmizî, Edeb, 1; Nesâî, Cenâiz, 52)
***
Ebû Hüreyre’nin (r.a.) bildirdiÄŸine göre, Allah Resûlü (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Kim namazı kılınana kadar cenazenin yanında bulunursa, ona bir kîrat; kim de defnedilinceye kadar cenazenin yanında bulunursa, ona iki kîrat sevap vardır.” “İki kîrat ne (kadardır)?” diye sorulduÄŸunda Hz. Peygamber, “İki büyük daÄŸ kadardır.” cevabını vermiÅŸtir. (Buhârî, Cenâiz, 58; Müslim, Cenâiz 52)
***
Ebû Hüreyre’nin (r.a.) iÅŸitip rivayet ettiÄŸine göre, Resûlullah (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Cenaze namazı kıldığınız zaman, onun için samimiyetle dua edin.” (Ebû Dâvûd, Cenâiz, 54, 56)
***
Avf b. Mâlik el-EÅŸcaî (r.a.) anlatıyor:
“Hz. Peygamber’in bir cenaze için namaz kılarken ÅŸöyle dua ettiÄŸini iÅŸittim: ‘Allah’ım! Onu bağışla, ona acı ve onu affet, ona afiyet ver, vardığı yerde ona ikramda bulun, yerini (kabrini) geniÅŸ eyle. Onu su, kar ve dolu ile yıka. Beyaz elbisenin kirden arınması gibi onu hatalarından arındır. Ona bu dünyadaki evinden daha hayırlı bir ev, ailesinden daha hayırlı bir aile, eÅŸinden daha hayırlı bir eÅŸ ver. Onu kabir imtihanından ve cehennem azabından koru.’” (Müslim, Cenâiz, 86)
***
Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiÄŸine göre, Resûlullah (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“(Kıyamet günü) kulun ilk hesaba çekileceÄŸi ÅŸey namazıdır. EÄŸer bunu tam olarak yapmışsa (ne âlâ!) Ama (farz namazları tamam) deÄŸilse Yüce Allah, ‘Kulumun nafilelerine bakın.’ buyurur. EÄŸer nafile namazı bulunursa, ‘Onunla farzları tamamlayın.’ buyurur.” (Nesâî, Salât, 9)
***
Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiÄŸine göre, Resûlullah (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Allah ÅŸöyle buyurdu: ‘Kim benim bir velî kuluma (dostuma) düÅŸmanlık ederse, ben de ona harp ilân ederim. Kulum, kendisine farz kıldığım ÅŸeylerden daha sevimli bir ÅŸeyle bana yaklaÅŸamaz. Kulum nafile ibadetlerle de bana yaklaÅŸmaya devam eder, ta ki ben onu severim. (Sevince de) artık onun iÅŸiten kulağı, gören gözü, tutan eli, yürüyen ayağı olurum. Benden isterse muhakkak ona (istediÄŸini) veririm. Bana sığınırsa muhakkak onu korur ve kollarım...’” (Buhârî, Rikâk, 38)
***
Abdullah b. Åžakîk (r.a.) anlatıyor: “ÂiÅŸe’ye, Resûlullah’ın nafile namazlarını sordum. Åžöyle dedi: ‘Resûlullah benim evimde öÄŸleden evvel dört rekât (nafile namaz) kılar, sonra (mescide) çıkarak insanlara namaz kıldırır, ardından gelir ve iki rekât (nafile daha) kılardı. Cemaate akÅŸam namazını kıldırır, sonra (benim evime) gelir, iki rekât nafile kılardı. Cemaate yatsıyı kıldırır ve yine benim evime gelir, iki rekât (nafile) kılardı. Geceleyin vitirle beraber olmak üzere dokuz rekât namaz kılardı...’” (Müslim, Müsâfirîn, 105; Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 1)
***
Ebû Saîd ve Ebû Hüreyre’den (r.a.) nakledildiÄŸine göre, Resûlullah (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Bir kimse geceleyin hanımını uyandırır da ikisi de namaz kılarsa veya birlikte iki rekât namaz kılarlarsa zâkirîn ve zâkirâtın (Allah’ı çokça anan erkekler ve hanımların) arasına yazılırlar.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 18)
***
Ebû Seleme b. Abdurrahman (r.a.), Hz. ÂiÅŸe’ye (r.a.), “Resûlullah’ın Ramazan’da kıldığı namazlar nasıldı?” diye sordu. O da ÅŸöyle cevap verdi: “Resûlullah Ramazan’da da Ramazan dışındaki gecelerde de on bir rekâttan fazla namaz kılmazdı. Önce dört rekât kılardı ki o rekâtların güzelliÄŸini ve uzunluÄŸunu sorma! Sonra dört rekât daha kılardı. Bunların da güzelliÄŸini ve uzunluÄŸunu sorma! Sonra da üç rekât (vitir namazı) kılardı...” (Buhârî, Salâtü’t-terâvîh, 1; Müslim, Müsâfirîn, 125)
***
Zeyd b. Sâbit’ten (r.a.) rivayet edildiÄŸine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) (teravih namazını mescitte kılmakta ısrarcı olanlara) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Ey insanlar! Sizin bu namaz konusundaki ısrarlı tutumunuzu gördüm ve onun size farz kılınmasından endiÅŸe duydum. Åžayet farz kılınsa eda etmekte zorlanacaktınız. Siz bu namazı evlerinizde kılın. Çünkü kiÅŸinin farz namaz dışında kıldığı en faziletli namaz, evinde kıldığı namazdır.” (Buhârî, İ’tisâm, 3)
***
Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiÄŸine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“İnanarak ve sevabını Allah’tan umarak Ramazan orucunu tutan kimsenin geçmiÅŸ günahları bağışlanır. İnanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir gecesini ihya eden kimsenin de geçmiÅŸ günahları bağışlanır.” (Buhârî, Fadlü leyleti’l-kadr, 1)
***
Ukbe b. Âmir el-Cühenî (r.a.) ÅŸöyle demiÅŸtir:
“Üç vakit vardır ki, Resûlullah o vakitlerde namaz kılmamızı ve cenazelerimizi defnetmemizi bize yasaklardı: GüneÅŸin doÄŸmaya baÅŸlamasından yükselmesine kadar; güneÅŸ tam gökyüzünün ortasında iken (batıya) meyledinceye kadar; bir de batmaya baÅŸlamasından itibaren batıncaya kadar.” (Müslim, Müsâfirîn, 293)
***
Velîd b. Ayzâr (r.a.), Ebû Amr eÅŸ-Åžeybânî’nin (r.a.), Abdullah’ın (r.a.) evini göstererek ÅŸöyle dediÄŸini iÅŸitmiÅŸtir:
Bana ÅŸu evin sahibi Abdullah b. Mesut ÅŸöyle dedi: “Resûlullah’a, ‘Allah katında en güzel amel hangisidir?’ diye sordum. ‘Vaktinde kılınan namaz.’ buyurdu. ‘Sonra hangisidir?’ dedim, ‘Sonra, anne babaya iyilik yapmak.’ buyurdu. ‘Sonra hangisidir?’ deyince, ‘Sonra, Allah yolunda cihad etmek.’ buyurdu.” (Müslim, Îmân, 139; Buhârî, Edeb, 1)
***
Enes b. Mâlik’in (r.a.) naklettiÄŸine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Kim bir namazı unutursa onu hatırladığında kılsın. Zira onun kefareti ancak budur...” (Buhârî, Mevâkîtü’s-salât, 37; M1566 Müslim, Mesâcid, 314)
***
Resûlullah’ın (s.a.v.) süvarisi Ebû Katâde el-Ensârî’nin (r.a.) naklettiÄŸine göre, Resûlullah (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
“Sizden, sabah namazının (sünnet olan) iki rekâtını devamlı kılmakta olanlar, o ikisini (kazaya kaldığında da) kılsın.” (Ebû Dâvûd, Salât, 11)
***
Ebû Katâde (r.a.) ÅŸöyle diyor:
“Resûlullah bize bir hutbe irad etti ve ÅŸöyle buyurdu: ‘...Bilin ki! Uykudan dolayı (namazı kılamamak) bir kusur deÄŸildir. Esas kusur, ancak diÄŸer namazın vakti gelinceye kadar namazını kılmayan kimsenin davranışıdır. Buna göre kim (uyuyup kalır da) namazını kılamazsa uyandığı zaman o namazı kılsın! Ertesi gün o namazı vaktinde kılsın!’” (Müslim, Mesâcid, 311)
YORUM YAP
Sıradaki İLahiler
-
Yemine gerek görmeyecek
Kendi kendini kandırmanın toplumda yarattığı ahlaki bozulmayı hesaplamak mümkün değildir. Bir insan mesleki inancını gerçekte inanmadığı şeylerin hizmetine sunacak kadar ahlakını kaybetmiş ve aklının iffetini satışa çıkarmışsa her türlü suçu işlemeye açık hale gelmiştir.
-
muslumanlık
Gerçek Müslümanlık ne demek Islam ve Müslümanlık aynı şey mi Islam dini neye inanır Müslümanlık nedir İslam İslamiyet Dünyada müslümanlık oranı
-
Hoşça kal ŞuBaT - Hoş geldin MART
Şubat ayını acılarla geride bıraktık. İnşAllah bir daha böyle bir acı şubat ı yaşatmaz Allahım bizlere. Mart ayı bahat ayı umutlarımız da topragın yenıden canlanması gibi yeşersin bizlerde. umutlarımız. Mart ayı ile bşrlikte şaban ayındada bulunmaktayız. dua larımız, dualarınız kabul olsun..
-
Şükür her halimize
Tehlikelisin dediler. Nedenini sordum. Kimseye boyun eğmiyorsun ihtiyac duymuyorsun dediler. Gülümsedim
-
adil avaz ilahileri
adil avaz ilahileri dinle indir sözleri ilahisi adil avaz ilahilerini dinle ilahi dinle adil avaz ilahileri dinlemek istiyorum Adil Avaz Mp3 indir , Adil Avaz Tüm Albümlerini indir , Adil Avaz En Sevilen Parçalarını dinle ve indir.
-
cuma gününe özel ilahiler
cuma gününe özel ilahiler dinle indir bedava sözlerini paylaş cuma için ilahiler dinleyin Karışık En Güzel İlahiler,Sevilen İlahiler, Bu İlahilere Bayılacaksınız
-
SohBetiN KeyFi BuraDa
Saygı değer islami sayfa takıpcilerimiz. Bu gün sizlere yaklaşmakta olan üç aylar ın hem habercisi olmak.2.Şubat 2022 çarşamba günü üç ayların başlanğıç tarihi.Hemde saygı,sevgi, hoşgörü, tevazulu, bir elin ne si var iki elin sesi var değimiyle birlik ve beraberce bir yerde toplanıp değerlendirmek için çağrıda bulunmak istedim.Peki neresi burası diye sorar sanız tabiki islami sohbet yerimiz olan duabahcesi sohbet ilahilersozu.com adresimizde..
-
Mustafa Buyukaslan ilahileri
Mustafa Buyukaslan ilahileri dinleyin Mustafa Buyukaslan ilahilerini dinle ilahi dinle Mustafa Buyukaslan ilahileri indir
-
Cuma Günü & Çanakkale Geçilmez
Ne kadar şükretsek az,öyle günler içindeyiz ki üç aylar da bulunmak şaban da olmak ,Berat gecesi ile birlikte cuma gecesin de bulunmak,cuma günüy le aynı güne denk gelen çanakkale geçilmez şehitleri anma günü peşpeşe,günlerimiz in değeri kıymeti unutulur gibi değil. Bu mübarek günler tüm islam alemene maddi ve manevi birlik ve beraberlikten ayırmasın.
-
ramazan gidiyor sözleri
ramazan gidiyor sözleri Geldi gidiyor o rahmet ayı Onbir ayın sultanısın dertlilerin dermanısın Ramazan İlahileri sözleri Bu ne telaş Ey Ramazan sözleri Bir bir Gidiyor Ramazan günleri ilahisi sözleri Dursun Ali Erzincanlı elveda ya Şehri Ramazan sözleri Hoşgeldin Ramazan ilahisi sözleri Elveda ya Şehri Ramazan Arapça sözleri
En Çok Dinlenen İlahiler
- Bayram Büyükoruç | Yetimin Hasreti
- MURAT BELET - SANA GELDİM
- EYÜP GÜLSOY - BİR GARİP YETİM
- Grup Dergah - Can Muhammed (S.A.V)
- Ali Kara - HoÅŸgeldin Ya Åžehri Ramazan
- FADIL AYDIN - EY SEVGİLİ
- Hicabi KarakuÅŸ - Affet bizi Ya Rabbena
- Savaş Talha - Allahım Derim
- Mustafa Cihat - Şefkatli Ramazan
- Ahmet Faruk - KÜL EYLE